пʼятницю, 11 січня 2013 р.

Україна на межі цивілізацій

< Попередня                                                                                                              Наступна >

Якщо подивитися на історію використовуючи цивілізаційний метод, можна прийти до висновку,б що Україна як унікальний культурний феномен з’явилася завдяки боротьбі протилежних суб’єктів історичного процесу. Взаємовплив різних світоглядних доктрин, які в той чи інший час визначали трансформаційні процеси в українському су3спільстві призводили до витворення на теренах України своєрідної і колоритної культури.

Православ’я запозичене у Візантії стало згодом перешкодою для полонізації України. Зіткнення Християнства та Ісламу стало поштовхом для народження такого явища як українське козацтво. Греко-католицький Захід став українським П’ємонтом у боротьбі за незалежність. В разі інтеграції до європейських структур, ймовірно, що на Сході консервуватиметься українська ідентичність, бо греко-католицький Захід більш сприятливий до інтеграції і розчинення у Європі.

Відомий американський політолог Семюел Хантінгтон, який розділяє світ на вісім глобальних цивілізацій вважає, що основну роль у майбутніх конфліктах відіграватимуть не яка (за Хантінгтоном) розділяє західну і візантійсько-слов’янську цивілізації проходить приблизно по кордонах УРСР до 1939 року. Антагонізм Сходу і Заходу України породжує зіткнення різних концепцій державотворення. В той же час боротьбі може народитися компромісна ідея, яка консолідує населення держави в єдину спільноту.

Створення своєрідного світоглядного і культурного синтезу, який об’єднає Захід і Схід України стане запорукою консолідації та підготує передумови для піднесення нової об’єднаної Всеєвропейської цивілізації. В часи кризи ідеологій їхню функцію може виконувати культура.

Піднесення конкурентоспроможної (в тому числі і в технологічному плані) культури може стати запорукою перетворення України у могутній суб’єкт Європейської та Євразійської політики.

< Попередня                                                                                                              Наступна >

Немає коментарів:

Дописати коментар