пʼятницю, 11 січня 2013 р.

Нове покоління прагне дії

< Попередня                                                                                                                 Наступна >

Відзначена видавництвом «Смолоскип» праця молодого дослідника Володимира Іщука є показовою в сенсі спря­мування волі й інтелекту нового покоління національної інте­лігенції. Якщо розглядати цю книжку в контексті українсь­кої національної рефлексії, що в нові часи позначена такими віхами, як «Історія Русів», «Книга буття українського наро­ду» М. Костомарова, «Самостійна Україна» Миколи Міхновського, писання В. Липинського і Д. Донцова, «Інтер­націоналізм чи русифікація?» І. Дзюби, «Право жити» Ю. Бадзя, то значно виразнішими стають і кардинальні зміни, яких зазнала українська самосвідомість після 1991 року, і спе­цифіка нашого часу загалом.

Тому, хто цих змін і цієї специфіки волів би не помічати, читати книжку В. Іщука буде нелегко. Незважаючи на схильність автора віддавати данину традиційній патріотичній риториці, раз по раз у плин думки і в тканину тексту врива­ються зовсім нові інтонації, свіжий подих майбутнього тися­чоліття.

Прикметами нового стилю думання є системність, дина­міка, технологічність. Навіть за побудовою і стилем викладу анонсована праця є ближчою до такого новітнього жанру, як «опис проекту», аніж до традиційних форм академічного дослідження чи есе.

Ключова теза книжки демонструє масштабний і водночас радикальний авторський підхід до сукупності кризових явищ і проблем у житті українського суспільства. «Боротьба за свідомість, — вважає Володимир Іщук, — нелегка і довго­тривала». І важко не погодитися з молодим науковцем у тому, що це — найперша і найголовніша боротьба, в якій україн­ство мусить здобути перемогу.

Шляхи до цієї перемоги уявляються поки що доволі про­блематично. Стосовно них немає в суспільстві не лише неод­норазово (ностальгійно?) згадуваного Іщуком «консенсусу», але й більш-менш обґрунтованих і опрацьованих пропозицій. Однією зі спроб таку пропозицію висунути і є пропонована увазі читача книга, її автор, здається, досить ясно бачить кінцеву мету свого проекту: інтегроване українське суспіль­ство, позбавлене накинутих комплексів і стереотипів, що ди­намічно й упевнено розвивається на шляху до самостійно ви­роблених вартостей та ідеалів.

Це, за В. Іщуком, називається модернізованою національ­ною ідеєю. Теза про необхідність оновлення ідеологічних за­сад побудови українського суспільства не нова. Візіонерства і спекуляцій у цій сфері теж накопичилося чимало. Тож не­безпека відхилитися від шляху конструктивності на користь теоретично-фантастичних прожектів чатує на кожного, хто береться визначати поняття на зразок «ментальність», «віковічні традиції», «специфіка української культури». Ра­дує, що молодий дослідник, певно, усвідомлюючи підпоряд­ковану, сервільну, чи сказати б, легітимізуючу роль подібних побудов, ними не обмежується і на них не зациклюється.

Проба голосу молодого багатообіцяючого українського науковця варта уваги вже тому, що в ній відчуваються озна­ки національного одужання, виходу з інтелектуально-вольо­вого заціпеніння, що переслідує нас протягом останніх літ.

Можливо, Володимир Іщук з часом зможе реалізувати своє бажання комплексно досліджувати процеси формування ма­сової свідомості в Україні, можливо, пропаговані ним мето­ди риЬІіс геїаііопз та рготоііоп увійдуть органічною част­кою в стратегію суспільного реформування. Але головне зна­чення цієї книжки полягає все ж в іншому: нею означено по­чаток шляху — і для самого автора, і для його генерації — тих, хто прагне діяти, а не чекати.

Максим Розумний, доктор політичних наук

< Попередня                                                                                                                 Наступна >

Немає коментарів:

Дописати коментар